Posts Tagged ‘RPGT’

Gara-gara pelaksaan dalam Bajet 2014 berkaitan cukai hartanah yang akan berkuatkuasa awal tahun depan, pasaran hartanah di Pulau Pinang menampakkan sedikit saje peningkatan. Kalau sebelum ni meningkat secara mendadak. Ni yang keluarkan pendapat tu bukan aku la. Aku cuma war-war kan je.

gambar hiasan

gambar hiasan

Henry Butcher Malaysia Pulau Pinang Sdn Bhd Pengarah Dr Teoh Poh Huat berkata pasaran boleh betul dengan sendirinya atau mengurangkan kesan daripada langkah-langkah dalam jangka sederhana , disebabkan oleh permintaan asas yang sihat untuk hartanah di sana. Lagi katanya,

“Sentimen pasaran untuk hartanah atas -akhir dijangka mengukuh, “

Antara pendapat beliau lagi menunjukkan disebabkan faktor kuasa membeli masih tinggi so kemungkinan harga hartanah di Pulau Pinang susah nak turun. Lagipon, pelabur-pelabur luar masih lagi berkemampuan untuk memiliki hartanah di kawasan tu walaupon syarat pembelian diperketatkan oleh kerajaan.

“Tiga peratus bukan pemutus perjanjian , kerana duti setem yang dikenakan ke atas pembeli asing hartanah masih rendah berbanding negara-negara jiran seperti Singapura dan Hong Kong,”

Lagi komen daripada beliau. Ada logiknya jika dibuat perbandingan. Pape pon korang boleh dapatkan berita penuh di SINI.


Banyak isu aku dengar pasal RPGT nih..ramai tak puas hati(termasuk aku jugak). Mungkin niat murni kerajaan nak naikkan tax jual rumah untuk mengurangkan pelabur-pelabur jangka pendek atau ‘flippers’ daripada terus membeli rumah. Langkah yang diambil dengan menaikkan harga minimum untuk pembeli atau pelabur luar negara dari RM500,000 ke RM1,000,000 adalah tindakan yang aku kira boleh dipuji la. Aku duk baca berita pasal RPGT jadi tergerak hati nak kupas topik hangat ni.

Tapi pada sudut fikiran aku, kalau korang tanya adakah langkah-langkah yang telah diambil boleh kurangkan harga rumah? Aku jawab TAK BOLEH. Kenapa? Dengan kenaikan RPGT sudah tentu pemilik rumah nak jual rumah akan gandakan harga rumah dorang untuk lepas bayar tax. Kecuali, kalau dah terdesak dan tak dapat tampung komitmen bulanan MUNGKIN pemilik rumah akan jual harga ‘desperate’.

Kalau rumah yang dalam pembinaan atau yang baru je siap, harga memang akan naik. Serius naik. Kenapa? Pendapat aku la, disebabkan GST. Bila tiap-tiap suatu barang atau perkhidmatan dikenakan cukai, harga akan naik secara mendadak. Siapa jadi mangsa bayar cukai? Pembeli rumah lah 🙂

rumahteres

Aku rasa buat masa sekarang memang sesuai untuk memulakan pelaburan hartanah. Ape yang nak ditunggu lagi? Cari ilmu dan bertindak! Bukan ape..cari ilmu je tapi tak praktik memang takde guna. Tiada manfaat disitu. Tujuan melabur adalah untuk mencari lebihan wang. Aku dapat rasa yang ini adalah waktu yang amat sesuai untuk melabur. Kenapa?

Selepas Bajet 2014 dibentangkan aku perhatikan trend rumah yang diiklankan semakin banyak dari hari ke hari. Ade jugak la call 2 3 orang ajen tanya dorang cakap memang owner nak jual rumah cepat. Aku pon tak pasti jugak kenapa macam tu paal mulanya. Tapi bila beberapa kali buat survey memang ternyata desas-desus yang dikhabarkan oleh Abang Ensem sangat jitu. Pengalaman yang ada pada beliau sudah cukup untuk aku mempercayai setiap ayat-ayat yang ditulis didalam blog beliau.

Ape yang aku boleh cakap, antara sebab utama owner nak jual rumah adalah berkait rapat dengan RPGT yang diumumkan dalam Bajet 2014. RPGT(Real Property Gain Tax) secara mudah faham adalah cukai yang dikenakan bila kita jual rumah. Tengok kat bawah untuk penjelasan ringkas mengenai RPGT:

RPGT;
3 tahun pertama : 30% daripada harga hartanah
tahun ke-4 : 20% daripada harga hartanah
tahun ke-5 : 15% daripada harga hartanah
tahun ke-6 dan seterusnya : 0% daripada harga hartanah

Kat sini kita boleh nampak bila owner tak dapat pegang lama sesebuah hartanah dia akan sedaya-upaya menjual hartanah supaya tidak terbeban dengan komitmen bulanan yang bakal dihadapinya tambahan dengan tax yang tinggi.

So,sape-sape yang mulakan pelaburan jangan segan-silu untuk hadiri seminar Abang Ensem (2 kali aku promote kat sini haha) boleh pergi ke blog beliau untuk tempahan kerana seminar beliau murah giler.(baru RM88 yuran)

Ramai yang tak sabar nak dengar ape yang akan dibentangkan dalam Bajet 2014 esok (Jumaat, 25 Oktober 2013). Terlalu banyak permintaan yang rakyat kemukakan kepada kerajaan. Seronok aku baca kat sini, website rasmi untuk Bajet 2014. Sape-sape pon boleh drop komen sebagai cadangan dan pandangan mengenai ape sahaja topik untuk dijadikan isu.

Banyak. Tapi kat sini aku nak fokus pasal isu hartanah je ok? Topik-topik yang lain tu korang buat rumusan sendiri la ye. Haha. Tengok contoh gambar kat bawah.

Komen dalam bajet 2014

Rata-rata rakyat minta kerajaan turunkan harga rumah supaya rakyat dapat beli rumah untuk didiami. Rasa-rasa korang turun tak harga rumah? Jawapan ini korang tengok esok la ye. Haha. Aku tak boleh komen detail.

Tapi ape yang aku nak ketengahkan ialah bila harga rumah makin meningkat golongan yang berpendapatan sederhana dan kecil agak sukar untuk membeli rumah sendiri. Di tambah dengan ura-ura untuk menaikkan peratus RPGT (Real Property Gain Tax). Korang tahu ke ape itu RPGT?

Simple explaination aku boleh bagi. RPGT tu cukai yang dikenakan bagi sesiapa yang ingin menjual tanah atau rumah tak kira la rumah pertama ke kedua ke ketiga ke.

Sebenarnya, masih ada peluang untuk kita rakyat beli rumah pertama. Masalahnya, semua nak beli ikut emosi. Kenapa aku cakap macam tu? Contoh, Dollah gaji dia RM1500 dan bini dia suri rumah. Dorang berdua baru je kahwin dan Dollah sudah beli kereta baru yang bulanan ansurannya RM500. So bini Dollah mengimpikan rumah idamannya dan berhasrat untuk miliki rumah idamannya tu. Cari punya cari jumpa lah rumah idaman dorang iaitu rumah teres 2 tingkat yang berharga RM 300,000. Persoalannya mampukah Dollah beli rumah itu? Semestinya tidak. Sebab Dollah tak mampu bayar ansuran bulanan.

So, sape-sape yang tak berkemampuan pilih lah rumah yang korang mampu milik. Apartment pon ok dah untuk permulaan. Jangan cari yang korang tak mampu. Nanti nak beli susu anak pon tak lepas. Dah stabil dan ada lebihan duit disebabkan gaji bertambah baru la pindah ke rumah yang lebih selesa.

P/S: Apepun apa yang dibentangkan dalam Bajet 2014 nanti ok ke tak keputusannya korang kena terima jugak kan? Atau dah standby nak buat bantahan? Haha..jangan-jangan.

I been busy with new work, taking too much time to focus on my blog. But still, I am happy to finish this post ^^. In my previous post I already mention about these three phrase.

So what are these SOHO, SOFO and SOVO? Let’s take a look a one by one.

SOHO (Small Office Home Office)
>> By looking at its acronym, we can expect that SOHO consist of small type of office by mean only small business operates. The workers may be up to 4 persons maximum. Other than that, the size of office also categorized as smallest compare to other office size such as shop lot area. The built size would be between 400 – 800 square feet(sqft).

>> SOHO can also use as home office where business is done at home. Nowadays, many businesses are a home-based business such as home designer, data entry and more. those self-employed person would like to use this type of SOHO as their workplace.

Small Office Home Office

Small Office Home Office

SOFO (Small office Flexible Office)
>> SOFO by mean is likely similar to SOHO but it emphasize on word ‘flexible’. By having SOFO you can customize your office the way you want it be. What type of office you want or wish? You yourself decide whatever include inside this SOFO. The size range is in between 400 – 800 sqft.

Small Office Flexible Office

Small Office Flexible Office

SOVO (Small office Versatile Office)
>> SOVO is a different by mean compare to SOHO and SOVO. Although the size range is quite similar, but the purpose of SOVO built is much focusing on commercial usage. Besides, it comes with telecommunications and infrastructure facilities that speed up business start-up.

Small Office Versatile Office

Small Office Versatile Office

I guess I forgot to tell one more..SOGO? what is mean by SOGO?

This is SOGO

SOGO Shopping Complex

SOGO Shopping Complex

SOGO is a shopping complex ok..not a small office type.

Hahaha.. 🙂

Source:blog.propdeck.com
photos:google images

RPGT increase?

Posted: August 28, 2013 in Real Estate
Tags:

Whether you want it or not, the government will still do their job. So for investors out there, narrowing your mind will negatively impact your game plan. Restructure and at the same time follow the rules. Never stop investing! Can you?

20130828-084433.jpg

Photo taken from News Straits Times front page.