Posts Tagged ‘Real Estate’


Agak-agak korang la, kenapa tajuk macam kat atas tu keluar? Angan-angan je kan? Ya. Memang angan-angan. Kalau tak berangan awal-awal memang takkan berubah sampai bila-bila. Lagipun tak rugi aku kongsi kat sini kerana ape yang aku bagitau ni boleh digunakan oleh sape-sape yang berminat cari sumber pendapatan lebih.

Ape yang aku cari-cari dan korek daripada guru-guru yang berpengalaman, boleh aku simpulkan ape sumber pendapatan yang aku boleh jana untuk mendapat lebihan pendapatan selain daripada makan gaji. So, kebanyakan adalah daripada sumber pelaburan lah.

1) Pelaburan Hartanah.
2) Pelaburan Emas dan Perak.
3) Pelaburan Saham.
4) Perniagaan perkhidmatan berkaitan hartanah @ Sublet.
5) Pendapatan daripada Blog.

Nak cerita panjang aku pon belum ada banyak pengalaman untuk satu-satu sumber yang ditulis tu tapi insyaAllah bila ada je pengalaman pahit atau manis aku akan kongsi dengan korang semua. No hal lah! Peringatan, pastikan pelaburan yang korang ceburi diyakini halal dan bersih. Kalau tak, jangan gatal nak cuba. Bende tu boleh jadi darah daging sendiri dan membawa kemurkaan Allah S.W.T. Nauzubillah. Walaubagaimanapun, saham akhirat jangan sesekali dilupakan. Yakin pada Yang Esa dan mohon doa serta teruskan ikhtiar untuk jana pendapatan yang korang idamkan.


Advertisements

In sha Allah, ape yang aku kongsi dalam blog ni akan membantu menyedarkan pembaca-pembaca sekalian betapa pentingnya memiliki aset. Jangan nak harap makan gaji je. Selagi kita ade tenaga dan akal yang waras usaha dan doa untuk miliki aset. Rata-rata yang aku dengar kalau aku sembang hartanah (maaf yang terasa), “cukupla apa yang ada” dan “nak buat ape harta banyak-banyak?”. Bukan yang burukkan sesiapa tapi dalam Islam tak salah berharta. Cari harta untuk kesenangan hidup kat dunia sementara ni. Kalau harta banyak takut salah guna ke ape ke wasiatkan je pada anak-anak yatim. Susah ke? Tak kan. Saya cuma nak orang Islam khususnya sedar berharta tidak menjadi satu kesalahan. OK lah cukup untuk mukaddimah.

Nak sambung pasal cerita pasal hartanah, hari aku balik dari kampung tu (Selasa, 5 November 2013) aku saje mesej agen tu tanya dia free tak sebab nak tunggu rabu macam lambat la pulak. (gelisah betol tak sabar nak tengok unit). ALhamdulillah agen cakap dia free so set appointment nak jumpe pukul 1 petang la. Aku sampai Kuala Lumpur dalam pukul 12 tengah hari dan cepat-cepat pegi ke kawasan aparment tu.

Bila tengok unit memang agak elok lagi cuma agak kotor sebab penyewa dah lame takde(Unit tu kosong dah 6 bulan kalau tak silap). Api(elektrik) dan air pulak da lame potong so tak boleh nak cuba suis kipas elok ke tak. Risau jugak nanti banyak nak kena repair. So bila tengok sekeliling aku dah yakin habis baru deal dengan agen pasal bayar booking. So keesokkan pagi aku terus setelkan cek pasal agen nak jumpa malam tu nak collect.

 

20131107-124720.jpg
P/s: Saje je cover jumlah kat cek tu bajet banyak hakhakhak.

Jumaat lepas bersamaan 1 November 2013 aku dengan family balik kampung kat Batu Pahat sebab nak hadiri masjlis kahwin sepupu. Hari tu aku still kerja jadi family kena tunggu sampai petang baru boleh bertolak sama-sama. So lepas siap mandi makan sume baru bertolak dalam pukul 8 malam dan aku agak tengah malam baru sampai.

So sebenarnya kat sini aku bukan nak fokus cerita pasal balik kampung. Masa on our way back tu tiba-tiba agen hartanah yang aku dah deal selama 2 bulan tu mesej tanya aku ade on ke tak hari Ahad. Terkejut jugak la aku sebabnya aku hampir putus asa da nak follow-up agen tu. Bukan apa, unit apartment yang aku nak beli melalui agen tu sebenarnya sudah ade buyer lain yang dalam proses membeli. Cuma ade masalah-masalah kelewatan daripada buyer tu yang buat owner bising kat agen. Aku memang teringin nak unit tu tapi apakan daya cuma boleh follow up je agen pasal buyer tu.

Sekarang memang dah pasti buyer tu lepas unit tu. Aku rasa tak lepas loan da tu tapi itu andaian je. Agen tak nak story-mory lak pasal tu. So berbalik pada masa agen tu mesej. Aku cakap la kena balik kampung kan. Agen tu lak nak cepat setel mana boleh beb. So aku tulis mesej desperate je kasi agen tu lega dan aku pon senang nak pegi majlis kahwin.

20131107-115207.jpg

Nak tau nape aku aim unit tu dan bukannya unit-unit yang lain? Haha..wait and see lah you olls ok!

China-based Huawei is building a new data center in Malaysia with the federal government’s investment fund, Khazanah Nasional Berhad.

The facility will provide 90,000 sq ft of office and warehouse space for data hosting and logistics in Iskandar – a special economic zone developed by Khasanah as a major port and financial services district.

Huawei will use the data center to service its regional customers and to support government investment incentives.

Khazanah said it will help facilitate the build for the proposed Huawei Regional Data Hosting and Logistics Center.

Huawei South Pacific Region president David Wei Cheng Min said Malaysia is one of Huawei’s most important markets in the Asia pacific.

“Our new investment into Nusajaya, Iskandar, Malaysia is another major milestone in making Malaysia as our regional business gateway to reach out to the Asia Pacific region,” he said.

“Malaysia’s openness to foreign investment, its strong incentives of encouraging foreign investment, richly skilled workforce and geographic advantages underline our confidence in further investment in Malaysia.”

The development, which will provide jobs for 600 people in admin, management and technical positions, is expected to help support the ICT transformation of the region, Khazanah said.

It said the Iskandar region is increasingly attracting investment from domestic and foreign investors across a range of sectors.

source

It is worrisome that when one analyst said Putrajaya has the potential oversupply due to many projects come in to that area. Gan Eng Peng, head of Equities at Hwang Investment Management told that Even without some of the largest mega projects like the PNB building and financial hubs, we are facing that situation (in the future).

Instead of fear from market crash just like in Dubai, Malaysia especially in Kuala Lumpur still have the demand over supply. He added,”The key difference between the crash of Dubai and potentially in KL is that in Dubai, there was massive overbuilding combined with a collapse in end-demand due to the credit crisis.”

One of the way to cut off new supply is to impose a moratorium on the construction of new office buildings as undertaken a few years ago. Also, they should also reconsider some of their iconic projects as they are compounding the problem, Gan said.

Another difference, according to Real Estate and Housing Developers’ Association of Malaysia (Rehda) president Datuk Seri Michael Yam, was that around 80 per cent of Dubai’s 2.1-million population were expatriates. In contrast, Greater KL’s population was now 6.5 million and projected to grow to 10 million by 2020, he said.

They both said that this is to be expected as office space growth was outstripping demand while prices for real estate may soften with the planned supply coming through. Prices, especially of the old buildings, will also suffer capital stagnation or even losses as tenants move towards newer buildings, they said. But Rehda president believed the market would automatically correct itself before reaching a crisis similar to Dubai’s.

News details

I been busy with new work, taking too much time to focus on my blog. But still, I am happy to finish this post ^^. In my previous post I already mention about these three phrase.

So what are these SOHO, SOFO and SOVO? Let’s take a look a one by one.

SOHO (Small Office Home Office)
>> By looking at its acronym, we can expect that SOHO consist of small type of office by mean only small business operates. The workers may be up to 4 persons maximum. Other than that, the size of office also categorized as smallest compare to other office size such as shop lot area. The built size would be between 400 – 800 square feet(sqft).

>> SOHO can also use as home office where business is done at home. Nowadays, many businesses are a home-based business such as home designer, data entry and more. those self-employed person would like to use this type of SOHO as their workplace.

Small Office Home Office

Small Office Home Office

SOFO (Small office Flexible Office)
>> SOFO by mean is likely similar to SOHO but it emphasize on word ‘flexible’. By having SOFO you can customize your office the way you want it be. What type of office you want or wish? You yourself decide whatever include inside this SOFO. The size range is in between 400 – 800 sqft.

Small Office Flexible Office

Small Office Flexible Office

SOVO (Small office Versatile Office)
>> SOVO is a different by mean compare to SOHO and SOVO. Although the size range is quite similar, but the purpose of SOVO built is much focusing on commercial usage. Besides, it comes with telecommunications and infrastructure facilities that speed up business start-up.

Small Office Versatile Office

Small Office Versatile Office

I guess I forgot to tell one more..SOGO? what is mean by SOGO?

This is SOGO

SOGO Shopping Complex

SOGO Shopping Complex

SOGO is a shopping complex ok..not a small office type.

Hahaha.. 🙂

Source:blog.propdeck.com
photos:google images

This time I am freely to give the reader an overview of what you should know about real estate in terms of property types. Some people might get confuse with certain real estate because of not knowing about the property type.

Okay, so basically from my understanding, there are 3 types of property.(Some say 5 types but it depends on their own explaination.) A clear view, easy to understand and remember after you read this post. Hehe..

1) Vacant Land

google images: vacant land

google images: vacant land

>>No house build, no farm or any work on the land except for the soil and maybe grass on surrounding. Some of vacant lands are described as agriculture land and also, certain lands are labelled as special-properties.

2) Residential Properties
>>There are 2 common types of residential properties :
I)Landed properties.

Bungalow House

Bungalow House

Town house

Town house

Duplex house

Duplex house

II)High rise properties

Apartment

Apartment

Condominium

Condominium

3)Commercial Properties
>> It may be empty land zoned for commercial use, or an existing business building. Normally this is used for commercial purpose such as office, shop retail and nowadays building like SOHO,SOFO as well as SOVO are also categorized in commercial types.

SOHO, SOFO, SOVO ??? What are they? Check these out on my next post! 🙂

This post should be a good sign for those who does not know where to get information before buying home.
#selfpraise haha.

For Malaysian, you can just visit below websites to search for information you need such as house prices, properties areas you wish to see and owner/agent contact informations.

These are websites and theirs partial view that I prefered the most:

1) iproperty
iproperty.com.my

2) propertyguru
propertyguru

3) propwall
propwall

4) thinkproperty
thinkproperty

5) propnet
propnet

Plus, I found out that these are interesting forums to get info about properties. Click them to visit.

1) propertywtf
propertywtf

2) lowyat-propertytalk
lowyat-propertytalk

Source of income

Posted: June 7, 2013 in Real Estate
Tags: ,

Dalam entri lepas, di kala menahan sakit kepala aku terpinga-pinga di depan komputer peribadi. nak cari sumber pendapatan yang agak kontra daripada pekerjaan aku sekarang. Dengan bantuan pakcik google aku cari info pasal pelaburan dan ape yang buat aku tertarik adalah mengenai pelaburan emas & hartanah.

Disebabkan oleh kekangan masa keje aku rase nak go through pelaburan emas macam takde banyak masa sebab daripada info yang aku dapat pelaburan emas perlukan ruang masa yang kerap terutama untuk pelaburan jangka masa pendek. Ini aku tak dapat citer panjang lah. Lastly, aku terbaca blog abang ensem yang berceloteh pasal pelaburan hartanah. Dari sini minatku pasal hartanah membuak-buak!