Posts Tagged ‘Kuala Lumpur’


Hari ni dalam sejarah hidup aku. Terkena panggilan sindiket penipuan bank. OK nak story mory sikit. Petang tadi aku sempat ke Times Square untuk urusan tertentu. Dalam masa aku santai sambil tunggu urusan selesai tiba-tiba tut tut..tut tut..

I am calling from AMBank want to inform that you have an outstanding payment from using credit card worth RM3800

Aku pon..hah??!! Celah mana pulak aku guna kad kredit nih. Dah la tak penah pakai, akaun AMBank pon tak tergerak hati lagi nak buka. Ye la. Sape tak pelikkan. Aku pon call balik ade orang angkat dan dia bagitau dia adalah customer service dari AMBank HQ(headquarters). Ni antara dialog aku dengan scammer tu;

Aku: Macam mane boleh ade outstanding payment sedangkan saya tak pernah apply credit card?
Scammer: Oh tade apply ya En. Saya rasa ada kes penipuan berlaku. OK macam ni, En kena buat laporan kat Bank Negara dan jelaskan kat pegawai bank tu. Dalam masa 3 hari kena buat laporan kalau tak En. kena jelaskan bayaran tertunggak ni.
Aku: Aik? Kenapa saya? Saya yang kena tipu saya pulak yang kena bayar?
Scammer: En sabar en. Rileks dulu. En kena buat laporan kat Bank Negara dan jelaskan kat pegawai bank ape maklumat yang En. ada. Nanti da buat laporan En boleh inform saya dan saya akan buat pengesahan daripada Bank Negara. Lepas tu saya akan block akaun kredit kad En. Ok ape nama En?
Aku: (aku bagi je nama aku)
Scammer: Ok i/c En?
Aku: (pon bagi gak)
Scammer: OK nanti saya check untuk confirmation.
Aku: Err..nak tanya ape contact information yang ada pasal saya?
Scammer: Name, I/c, address.
Aku: Cuba you bagitau detail-detail tu.
Scammer: Name(betul), I/c(betul), address(salah, kat puchong)
Aku: Eh…ape plak alamat kat puchong, saya orang kepong ma.
Scammer: Oh ya salah ya. Nanti saya check. Nanti you inform Bank Negara pasal kes ni. Dalam 3 hari nanti saya inform untuk block akaun you ok.
Aku: Ya ok thanks.

Contoh nombor telefon scammer

Contoh nombor telefon scammer

Kat situ da pelik da. Ape info yang aku bagitau memang betul tapi bab alamat terus salah. So keyakinan aku yang mengatakan ini adalah sindiket penipuan adalah tinggi. Dia kate kad kredit tu guna kat kedai emas Poh Kong di KLIA. Bila aku call AMBank customer service yang ‘original’, dia kata memang kes penipuan tu. Tidak wujud kedai emas Poh Kong di KLIA apatah lagi akaun yang diberikan. Cuma kes ni masih tak melibatkan pemindahan wang atau pendedahan akaun simpanan jadi dikira selamat.

Info yang scammer bagi

Info yang scammer bagi

Fuuh. Lega aku. Tu la. Nasib baik bagi nama dan I/C je. Kalo tak naye aku.

P/s: Jangan dedahkan maklumat diri anda sewenang-wenangnya. Berwaspada dengan sindiket penipuan!


Advertisements

Aku rasa buat masa sekarang memang sesuai untuk memulakan pelaburan hartanah. Ape yang nak ditunggu lagi? Cari ilmu dan bertindak! Bukan ape..cari ilmu je tapi tak praktik memang takde guna. Tiada manfaat disitu. Tujuan melabur adalah untuk mencari lebihan wang. Aku dapat rasa yang ini adalah waktu yang amat sesuai untuk melabur. Kenapa?

Selepas Bajet 2014 dibentangkan aku perhatikan trend rumah yang diiklankan semakin banyak dari hari ke hari. Ade jugak la call 2 3 orang ajen tanya dorang cakap memang owner nak jual rumah cepat. Aku pon tak pasti jugak kenapa macam tu paal mulanya. Tapi bila beberapa kali buat survey memang ternyata desas-desus yang dikhabarkan oleh Abang Ensem sangat jitu. Pengalaman yang ada pada beliau sudah cukup untuk aku mempercayai setiap ayat-ayat yang ditulis didalam blog beliau.

Ape yang aku boleh cakap, antara sebab utama owner nak jual rumah adalah berkait rapat dengan RPGT yang diumumkan dalam Bajet 2014. RPGT(Real Property Gain Tax) secara mudah faham adalah cukai yang dikenakan bila kita jual rumah. Tengok kat bawah untuk penjelasan ringkas mengenai RPGT:

RPGT;
3 tahun pertama : 30% daripada harga hartanah
tahun ke-4 : 20% daripada harga hartanah
tahun ke-5 : 15% daripada harga hartanah
tahun ke-6 dan seterusnya : 0% daripada harga hartanah

Kat sini kita boleh nampak bila owner tak dapat pegang lama sesebuah hartanah dia akan sedaya-upaya menjual hartanah supaya tidak terbeban dengan komitmen bulanan yang bakal dihadapinya tambahan dengan tax yang tinggi.

So,sape-sape yang mulakan pelaburan jangan segan-silu untuk hadiri seminar Abang Ensem (2 kali aku promote kat sini haha) boleh pergi ke blog beliau untuk tempahan kerana seminar beliau murah giler.(baru RM88 yuran)

The Asia Pacific Trade and Expo City (APTEC) project in Iskandar led by Malaysian Pacific Corp Bhd (MPCorp) is expected to see an investment of RM3 billion over a period of five years.

The project, aimed at promoting Malaysia as Asia’s “economic corridor” will require participation from various countries in the 10- member Asean region, India, South Korea and many others.

“We are in talks with various countries for partnerships and they liked the idea. Recently, I met the Indian Minister of Commerce and he was interested in the project,” MPCorp chairman and CEO Datuk Bill Ch’ng told The Malaysian Reserve last Friday on the sidelines of the 5th World Chinese Economic Forum in Kuala Lumpur.

The project, when completed, will provide about three million sq ft of space where consumer product manufacturers from various countries can showcase their products.

The aim is to turn the Malaysian states bordering Johor into a consumer products trade hub for the region, he pointed out.

“The funding for the project is to be done from internally generated funds and borrowings.

Some of it will also come from other stakeholders,” Ch’ng said.

MPCorp inked a memorandum of understanding with China’s state-owned corporation Black Sea Horizon Investment Holdings Ltd last Friday.

Black Sea is involved in consumer trade, property development, hospitality, oil refineries and oil trade. MPCorp, as a property development company, will be the anchor partners for the project, said Ch’ng.

The two companies will coordinate and secure the relevant approvals from the respective regulatory bodies in China and Malaysia.

“APTEC will serve as a onestop centre for the new ‘Silk Route’ of trade, sourcing, procurement and distribution showcase window for China manufactured consumer products as well as products made in Asean, Japan, South Korea, Australia, New Zealand, India and the Middle East,” said Ch’ng.

About one million sq ft of land will be used by the Chinese company and the rest of the two million sq ft will be left for other countries, he said.

MPCorp has a landbank of 638 acres in Iskandar Malaysia and is building its prospects on the “already paid for” land that it owns in Malaysia’s fast growing investment destination in Johor.

Apart from the APTEC, it is also involved in the RM2 billion LakeHill Resort City.

“Last few years have not been good for the company. When you put in all the investment in such a big project you do not have cashflow. But this is going to end soon,” said Ch’ng.

source

It is worrisome that when one analyst said Putrajaya has the potential oversupply due to many projects come in to that area. Gan Eng Peng, head of Equities at Hwang Investment Management told that Even without some of the largest mega projects like the PNB building and financial hubs, we are facing that situation (in the future).

Instead of fear from market crash just like in Dubai, Malaysia especially in Kuala Lumpur still have the demand over supply. He added,”The key difference between the crash of Dubai and potentially in KL is that in Dubai, there was massive overbuilding combined with a collapse in end-demand due to the credit crisis.”

One of the way to cut off new supply is to impose a moratorium on the construction of new office buildings as undertaken a few years ago. Also, they should also reconsider some of their iconic projects as they are compounding the problem, Gan said.

Another difference, according to Real Estate and Housing Developers’ Association of Malaysia (Rehda) president Datuk Seri Michael Yam, was that around 80 per cent of Dubai’s 2.1-million population were expatriates. In contrast, Greater KL’s population was now 6.5 million and projected to grow to 10 million by 2020, he said.

They both said that this is to be expected as office space growth was outstripping demand while prices for real estate may soften with the planned supply coming through. Prices, especially of the old buildings, will also suffer capital stagnation or even losses as tenants move towards newer buildings, they said. But Rehda president believed the market would automatically correct itself before reaching a crisis similar to Dubai’s.

News details