Posts Tagged ‘IProperty Group’

Gara-gara pelaksaan dalam Bajet 2014 berkaitan cukai hartanah yang akan berkuatkuasa awal tahun depan, pasaran hartanah di Pulau Pinang menampakkan sedikit saje peningkatan. Kalau sebelum ni meningkat secara mendadak. Ni yang keluarkan pendapat tu bukan aku la. Aku cuma war-war kan je.

gambar hiasan

gambar hiasan

Henry Butcher Malaysia Pulau Pinang Sdn Bhd Pengarah Dr Teoh Poh Huat berkata pasaran boleh betul dengan sendirinya atau mengurangkan kesan daripada langkah-langkah dalam jangka sederhana , disebabkan oleh permintaan asas yang sihat untuk hartanah di sana. Lagi katanya,

“Sentimen pasaran untuk hartanah atas -akhir dijangka mengukuh, “

Antara pendapat beliau lagi menunjukkan disebabkan faktor kuasa membeli masih tinggi so kemungkinan harga hartanah di Pulau Pinang susah nak turun. Lagipon, pelabur-pelabur luar masih lagi berkemampuan untuk memiliki hartanah di kawasan tu walaupon syarat pembelian diperketatkan oleh kerajaan.

“Tiga peratus bukan pemutus perjanjian , kerana duti setem yang dikenakan ke atas pembeli asing hartanah masih rendah berbanding negara-negara jiran seperti Singapura dan Hong Kong,”

Lagi komen daripada beliau. Ada logiknya jika dibuat perbandingan. Pape pon korang boleh dapatkan berita penuh di SINI.


Advertisements

Aku pantang betol bila tengok hiasan dalaman rumah yang lawa nih. Ditambah pula dengan design perabot yang bersesuaian serta tone warna yang digunakan sangat ‘match’ dengan satu sama lain. Modern design dan kelihatan unik. Sesuai untuk hiasan rumah baru korang. Ah aku sembang panjang tak guna jugak. Korang tengok gambar-gambar ni baru percayakan. Cer tengok..cer tengok..


interior design2
interior design3

Itu interior design untuk ruang dalam rumah. Ade juga yang direka untuk ruang ofis. Agak menarik dan tertarik ko memang da bom!

interior design4interior design5
interior design6

Teruja tak? Aku teruja sebab aku tak cukup mampu lagi untuk keluarkan idea kreatif macam tu. Kalau asah ada can nak jadi interior designer nih. Hehe. Saje berlegar-legar dalam alam maya cari pasal hiasan dalaman rumah. Seronok plus bila tengok Alhamdulillah idea nak decorate mencurah-curah 🙂

http://www.zanishgroup.net/



Agak-agak korang la, kenapa tajuk macam kat atas tu keluar? Angan-angan je kan? Ya. Memang angan-angan. Kalau tak berangan awal-awal memang takkan berubah sampai bila-bila. Lagipun tak rugi aku kongsi kat sini kerana ape yang aku bagitau ni boleh digunakan oleh sape-sape yang berminat cari sumber pendapatan lebih.

Ape yang aku cari-cari dan korek daripada guru-guru yang berpengalaman, boleh aku simpulkan ape sumber pendapatan yang aku boleh jana untuk mendapat lebihan pendapatan selain daripada makan gaji. So, kebanyakan adalah daripada sumber pelaburan lah.

1) Pelaburan Hartanah.
2) Pelaburan Emas dan Perak.
3) Pelaburan Saham.
4) Perniagaan perkhidmatan berkaitan hartanah @ Sublet.
5) Pendapatan daripada Blog.

Nak cerita panjang aku pon belum ada banyak pengalaman untuk satu-satu sumber yang ditulis tu tapi insyaAllah bila ada je pengalaman pahit atau manis aku akan kongsi dengan korang semua. No hal lah! Peringatan, pastikan pelaburan yang korang ceburi diyakini halal dan bersih. Kalau tak, jangan gatal nak cuba. Bende tu boleh jadi darah daging sendiri dan membawa kemurkaan Allah S.W.T. Nauzubillah. Walaubagaimanapun, saham akhirat jangan sesekali dilupakan. Yakin pada Yang Esa dan mohon doa serta teruskan ikhtiar untuk jana pendapatan yang korang idamkan.



Terdetik hati aku nak tulis ape objektif pelaburan aku memandangkan ramai pelabur yang ‘reveal’ objektif masing-masing termasuklah otai-otai yang aku hormati. Matlamat kena jelas dan yang paling penting bukan ke arah yang negatif macam kalau ko niat nak tindas orang lain memang kemungkinan besar matlamat ko takkan tercapai.

So, objektif pelaburan aku yang telah tercatat diminda antaranya:

1) Ingin bersara awal daripada kerja makan gaji (selewat-lewatnya umur 35 tahun) dengan pendapatan tidak kurang daripada RM4000.

2) Memiliki rumah sebagai aset sekurang-kurangnya 1 buah 1 tahun dari tahun permainan pelaburan bermula dengan lebihan aliran wang tunai daripada sewaan tidak kurang dari RM200.

3) Mempunyai pendapatan tepi sebanyak RM4500 hasil daripada perniagaan ‘part time’ yang akhirnya menjadi ‘full time’ dalam masa 5 tahun dari sekarang.

4) Mempunyai sehingga 50 buah rumah ketika berumur 40 tahun dan melangsaikan hutang sekurang-kurangnya 10 buah rumah ketika umur 40 tahun.

Bunyi macam syok tapi bukan mudah nak ikut. Tapi usaha tetap kena ada sebagai ikhtiar dan insyaAllah jadi kenyataan.Aminn. Pada sape-sape yang nak mulakan pelaburan seeloknya ade matlamat sendiri dan yang paling penting, NIAT kena betul keh. Banyak dah aku belajar daripada sifu-sifu hartanah ni. Semuanya ajar betulkan niat dulu sebelum melabur. OK?


China-based Huawei is building a new data center in Malaysia with the federal government’s investment fund, Khazanah Nasional Berhad.

The facility will provide 90,000 sq ft of office and warehouse space for data hosting and logistics in Iskandar – a special economic zone developed by Khasanah as a major port and financial services district.

Huawei will use the data center to service its regional customers and to support government investment incentives.

Khazanah said it will help facilitate the build for the proposed Huawei Regional Data Hosting and Logistics Center.

Huawei South Pacific Region president David Wei Cheng Min said Malaysia is one of Huawei’s most important markets in the Asia pacific.

“Our new investment into Nusajaya, Iskandar, Malaysia is another major milestone in making Malaysia as our regional business gateway to reach out to the Asia Pacific region,” he said.

“Malaysia’s openness to foreign investment, its strong incentives of encouraging foreign investment, richly skilled workforce and geographic advantages underline our confidence in further investment in Malaysia.”

The development, which will provide jobs for 600 people in admin, management and technical positions, is expected to help support the ICT transformation of the region, Khazanah said.

It said the Iskandar region is increasingly attracting investment from domestic and foreign investors across a range of sectors.

source

It is worrisome that when one analyst said Putrajaya has the potential oversupply due to many projects come in to that area. Gan Eng Peng, head of Equities at Hwang Investment Management told that Even without some of the largest mega projects like the PNB building and financial hubs, we are facing that situation (in the future).

Instead of fear from market crash just like in Dubai, Malaysia especially in Kuala Lumpur still have the demand over supply. He added,”The key difference between the crash of Dubai and potentially in KL is that in Dubai, there was massive overbuilding combined with a collapse in end-demand due to the credit crisis.”

One of the way to cut off new supply is to impose a moratorium on the construction of new office buildings as undertaken a few years ago. Also, they should also reconsider some of their iconic projects as they are compounding the problem, Gan said.

Another difference, according to Real Estate and Housing Developers’ Association of Malaysia (Rehda) president Datuk Seri Michael Yam, was that around 80 per cent of Dubai’s 2.1-million population were expatriates. In contrast, Greater KL’s population was now 6.5 million and projected to grow to 10 million by 2020, he said.

They both said that this is to be expected as office space growth was outstripping demand while prices for real estate may soften with the planned supply coming through. Prices, especially of the old buildings, will also suffer capital stagnation or even losses as tenants move towards newer buildings, they said. But Rehda president believed the market would automatically correct itself before reaching a crisis similar to Dubai’s.

News details

I been busy with new work, taking too much time to focus on my blog. But still, I am happy to finish this post ^^. In my previous post I already mention about these three phrase.

So what are these SOHO, SOFO and SOVO? Let’s take a look a one by one.

SOHO (Small Office Home Office)
>> By looking at its acronym, we can expect that SOHO consist of small type of office by mean only small business operates. The workers may be up to 4 persons maximum. Other than that, the size of office also categorized as smallest compare to other office size such as shop lot area. The built size would be between 400 – 800 square feet(sqft).

>> SOHO can also use as home office where business is done at home. Nowadays, many businesses are a home-based business such as home designer, data entry and more. those self-employed person would like to use this type of SOHO as their workplace.

Small Office Home Office

Small Office Home Office

SOFO (Small office Flexible Office)
>> SOFO by mean is likely similar to SOHO but it emphasize on word ‘flexible’. By having SOFO you can customize your office the way you want it be. What type of office you want or wish? You yourself decide whatever include inside this SOFO. The size range is in between 400 – 800 sqft.

Small Office Flexible Office

Small Office Flexible Office

SOVO (Small office Versatile Office)
>> SOVO is a different by mean compare to SOHO and SOVO. Although the size range is quite similar, but the purpose of SOVO built is much focusing on commercial usage. Besides, it comes with telecommunications and infrastructure facilities that speed up business start-up.

Small Office Versatile Office

Small Office Versatile Office

I guess I forgot to tell one more..SOGO? what is mean by SOGO?

This is SOGO

SOGO Shopping Complex

SOGO Shopping Complex

SOGO is a shopping complex ok..not a small office type.

Hahaha.. 🙂

Source:blog.propdeck.com
photos:google images

The most expensive home in Malaysia.

YTL residence

YTL residence

Name : YTL Residence
Square feet : 32,000 sqft area
Rooms : 9 bedrooms, multiple kitchens, at least 13 bathrooms
A ballroom that sits 200 people
No of residents: 3 family generations (grandparents, parents, 7 children)

More pictures.
1

2

3

5

6

8

7

4

*photos taken from Open Buildings