Posts Tagged ‘Info hartanah’

Aku rasa buat masa sekarang memang sesuai untuk memulakan pelaburan hartanah. Ape yang nak ditunggu lagi? Cari ilmu dan bertindak! Bukan ape..cari ilmu je tapi tak praktik memang takde guna. Tiada manfaat disitu. Tujuan melabur adalah untuk mencari lebihan wang. Aku dapat rasa yang ini adalah waktu yang amat sesuai untuk melabur. Kenapa?

Selepas Bajet 2014 dibentangkan aku perhatikan trend rumah yang diiklankan semakin banyak dari hari ke hari. Ade jugak la call 2 3 orang ajen tanya dorang cakap memang owner nak jual rumah cepat. Aku pon tak pasti jugak kenapa macam tu paal mulanya. Tapi bila beberapa kali buat survey memang ternyata desas-desus yang dikhabarkan oleh Abang Ensem sangat jitu. Pengalaman yang ada pada beliau sudah cukup untuk aku mempercayai setiap ayat-ayat yang ditulis didalam blog beliau.

Ape yang aku boleh cakap, antara sebab utama owner nak jual rumah adalah berkait rapat dengan RPGT yang diumumkan dalam Bajet 2014. RPGT(Real Property Gain Tax) secara mudah faham adalah cukai yang dikenakan bila kita jual rumah. Tengok kat bawah untuk penjelasan ringkas mengenai RPGT:

RPGT;
3 tahun pertama : 30% daripada harga hartanah
tahun ke-4 : 20% daripada harga hartanah
tahun ke-5 : 15% daripada harga hartanah
tahun ke-6 dan seterusnya : 0% daripada harga hartanah

Kat sini kita boleh nampak bila owner tak dapat pegang lama sesebuah hartanah dia akan sedaya-upaya menjual hartanah supaya tidak terbeban dengan komitmen bulanan yang bakal dihadapinya tambahan dengan tax yang tinggi.

So,sape-sape yang mulakan pelaburan jangan segan-silu untuk hadiri seminar Abang Ensem (2 kali aku promote kat sini haha) boleh pergi ke blog beliau untuk tempahan kerana seminar beliau murah giler.(baru RM88 yuran)

Advertisements

Ramai yang tak sabar nak dengar ape yang akan dibentangkan dalam Bajet 2014 esok (Jumaat, 25 Oktober 2013). Terlalu banyak permintaan yang rakyat kemukakan kepada kerajaan. Seronok aku baca kat sini, website rasmi untuk Bajet 2014. Sape-sape pon boleh drop komen sebagai cadangan dan pandangan mengenai ape sahaja topik untuk dijadikan isu.

Banyak. Tapi kat sini aku nak fokus pasal isu hartanah je ok? Topik-topik yang lain tu korang buat rumusan sendiri la ye. Haha. Tengok contoh gambar kat bawah.

Komen dalam bajet 2014

Rata-rata rakyat minta kerajaan turunkan harga rumah supaya rakyat dapat beli rumah untuk didiami. Rasa-rasa korang turun tak harga rumah? Jawapan ini korang tengok esok la ye. Haha. Aku tak boleh komen detail.

Tapi ape yang aku nak ketengahkan ialah bila harga rumah makin meningkat golongan yang berpendapatan sederhana dan kecil agak sukar untuk membeli rumah sendiri. Di tambah dengan ura-ura untuk menaikkan peratus RPGT (Real Property Gain Tax). Korang tahu ke ape itu RPGT?

Simple explaination aku boleh bagi. RPGT tu cukai yang dikenakan bagi sesiapa yang ingin menjual tanah atau rumah tak kira la rumah pertama ke kedua ke ketiga ke.

Sebenarnya, masih ada peluang untuk kita rakyat beli rumah pertama. Masalahnya, semua nak beli ikut emosi. Kenapa aku cakap macam tu? Contoh, Dollah gaji dia RM1500 dan bini dia suri rumah. Dorang berdua baru je kahwin dan Dollah sudah beli kereta baru yang bulanan ansurannya RM500. So bini Dollah mengimpikan rumah idamannya dan berhasrat untuk miliki rumah idamannya tu. Cari punya cari jumpa lah rumah idaman dorang iaitu rumah teres 2 tingkat yang berharga RM 300,000. Persoalannya mampukah Dollah beli rumah itu? Semestinya tidak. Sebab Dollah tak mampu bayar ansuran bulanan.

So, sape-sape yang tak berkemampuan pilih lah rumah yang korang mampu milik. Apartment pon ok dah untuk permulaan. Jangan cari yang korang tak mampu. Nanti nak beli susu anak pon tak lepas. Dah stabil dan ada lebihan duit disebabkan gaji bertambah baru la pindah ke rumah yang lebih selesa.

P/S: Apepun apa yang dibentangkan dalam Bajet 2014 nanti ok ke tak keputusannya korang kena terima jugak kan? Atau dah standby nak buat bantahan? Haha..jangan-jangan.

Kali ni aku nak cerita kenapa title yang aku buat cenggitu. Ianya ada kaitan dengan apa yang aku plan bermula dari pertengahan tahun 2013 sehingga pertengahan tahun 2014.

Mungkin ada yang menganggap aku ada buat salah dengan mama aku kan. Takde la. Setakat ini aku kalau buat silap pon takkan cerita kat sini haha. Tapi itu bukan isu yang aku nak timbulkan.

Sebenarnya aku baru je dapat approve dari bank dotdotdot pasal pembiayaan peribadi. Isunya sebab mama aku tak kasi aku buat pembiayaan peribadi untuk urusan perkahwinan. Almaklumlah sekarang aku memang tengah prepare kaw-kaw pasal urusan kahwin. So memang makan belanja yang agak besar dan agak sibuk.

So, kalau bukan untuk kahwin untuk ape aku buat pembiayaan peribadi? Untuk suka-suka? Of course la tak. Aku bukan jenis yang suka berhutang tanpa sebab yang kukuh. Jadi aku nak kongsi sedikit la kenapa aku gatal tangan nak gi pinjam duit bank ni.

photo

Tujuannya tak lain dan tak bukan ialah untuk permainan hartanah yang aku baru saje ceburi ni. Asalkan ade matlamat, strategi (aturan dan cara keluar permainan) dan tindakan yang dilakukan memang akan mengurangkan risiko untuk melabur dalam hartanah.

Ape yang penting sebelum melabur didalam hartanah:
1) Buat pelaburan ilmu dahulu; kerana dengan ilmu saje baru kita berani untuk memulakan pelaburan hartanah dan tidak ditipu oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.
2) Cari guru atau sifu; Kerana ilmu tanpa guru adalah sia-sia. Belajar sesuatu tanpa guru diibaratkan seperti belajar dengan syaitan! (jangan main-main wo.)
3) Kembangkan ilmu; kongsi dengan kawan-kawan yang mempunyai minat yang sama dengan kita.
4) Hadiri seminar hartanah untuk menambahkan ilmu berkaitan hartanah; kerana di luar sana ramai otai-otai pelabur hartanah yang terbukti dengan pengalaman mereka telah berjaya menguasai ilmu hartanah dan mengumpul banyak hartanah. ( Aku dengar ade yang kumpul sampai 100 buah hartanah dan lebih!)

So apepun aku boleh cakap memang tak menyesal lah kalau korang ceburi bidang hartanah ni sebab harga hartanah memang meningkat dan akan terus meningkat. (tak caya cuba google sendiri atau buat analisis dari tahun ke tahun tentang harga sesebuah kawasan yang panas.)

Aku yang masih sebulan dua jagung ni (peribahasa asal: setahun jagung) tengah nak berjinak-jinak dan in sha Allah akan berkongsi apa pengalaman yang aku hadapi untuk capai matlamat pelaburan aku. Aminn.

The Asia Pacific Trade and Expo City (APTEC) project in Iskandar led by Malaysian Pacific Corp Bhd (MPCorp) is expected to see an investment of RM3 billion over a period of five years.

The project, aimed at promoting Malaysia as Asia’s “economic corridor” will require participation from various countries in the 10- member Asean region, India, South Korea and many others.

“We are in talks with various countries for partnerships and they liked the idea. Recently, I met the Indian Minister of Commerce and he was interested in the project,” MPCorp chairman and CEO Datuk Bill Ch’ng told The Malaysian Reserve last Friday on the sidelines of the 5th World Chinese Economic Forum in Kuala Lumpur.

The project, when completed, will provide about three million sq ft of space where consumer product manufacturers from various countries can showcase their products.

The aim is to turn the Malaysian states bordering Johor into a consumer products trade hub for the region, he pointed out.

“The funding for the project is to be done from internally generated funds and borrowings.

Some of it will also come from other stakeholders,” Ch’ng said.

MPCorp inked a memorandum of understanding with China’s state-owned corporation Black Sea Horizon Investment Holdings Ltd last Friday.

Black Sea is involved in consumer trade, property development, hospitality, oil refineries and oil trade. MPCorp, as a property development company, will be the anchor partners for the project, said Ch’ng.

The two companies will coordinate and secure the relevant approvals from the respective regulatory bodies in China and Malaysia.

“APTEC will serve as a onestop centre for the new ‘Silk Route’ of trade, sourcing, procurement and distribution showcase window for China manufactured consumer products as well as products made in Asean, Japan, South Korea, Australia, New Zealand, India and the Middle East,” said Ch’ng.

About one million sq ft of land will be used by the Chinese company and the rest of the two million sq ft will be left for other countries, he said.

MPCorp has a landbank of 638 acres in Iskandar Malaysia and is building its prospects on the “already paid for” land that it owns in Malaysia’s fast growing investment destination in Johor.

Apart from the APTEC, it is also involved in the RM2 billion LakeHill Resort City.

“Last few years have not been good for the company. When you put in all the investment in such a big project you do not have cashflow. But this is going to end soon,” said Ch’ng.

source

China-based Huawei is building a new data center in Malaysia with the federal government’s investment fund, Khazanah Nasional Berhad.

The facility will provide 90,000 sq ft of office and warehouse space for data hosting and logistics in Iskandar – a special economic zone developed by Khasanah as a major port and financial services district.

Huawei will use the data center to service its regional customers and to support government investment incentives.

Khazanah said it will help facilitate the build for the proposed Huawei Regional Data Hosting and Logistics Center.

Huawei South Pacific Region president David Wei Cheng Min said Malaysia is one of Huawei’s most important markets in the Asia pacific.

“Our new investment into Nusajaya, Iskandar, Malaysia is another major milestone in making Malaysia as our regional business gateway to reach out to the Asia Pacific region,” he said.

“Malaysia’s openness to foreign investment, its strong incentives of encouraging foreign investment, richly skilled workforce and geographic advantages underline our confidence in further investment in Malaysia.”

The development, which will provide jobs for 600 people in admin, management and technical positions, is expected to help support the ICT transformation of the region, Khazanah said.

It said the Iskandar region is increasingly attracting investment from domestic and foreign investors across a range of sectors.

source

Wowowo…
1st time ever happened..8ha S.E.A aquarium at Resort World Sentosa, Singapore had been booked as venue for wedding ceremony.

Dato Tan Eng Boon, a real estate developer from Malaysia, had booked the viewing gallery of the aquarium last Saturday evening for his son Edwin Tan’s wedding, reported Chinese evening daily Lianhe Wanbao.

2 million which includes of 1.2 million price of Lamborghini as a wedding gift for the couple from Dato Tan Eng Boon. Not more than 262 guests were invited to celebrate the wedding.

Sounds cool is it?

SOurce

I been busy with new work, taking too much time to focus on my blog. But still, I am happy to finish this post ^^. In my previous post I already mention about these three phrase.

So what are these SOHO, SOFO and SOVO? Let’s take a look a one by one.

SOHO (Small Office Home Office)
>> By looking at its acronym, we can expect that SOHO consist of small type of office by mean only small business operates. The workers may be up to 4 persons maximum. Other than that, the size of office also categorized as smallest compare to other office size such as shop lot area. The built size would be between 400 – 800 square feet(sqft).

>> SOHO can also use as home office where business is done at home. Nowadays, many businesses are a home-based business such as home designer, data entry and more. those self-employed person would like to use this type of SOHO as their workplace.

Small Office Home Office

Small Office Home Office

SOFO (Small office Flexible Office)
>> SOFO by mean is likely similar to SOHO but it emphasize on word ‘flexible’. By having SOFO you can customize your office the way you want it be. What type of office you want or wish? You yourself decide whatever include inside this SOFO. The size range is in between 400 – 800 sqft.

Small Office Flexible Office

Small Office Flexible Office

SOVO (Small office Versatile Office)
>> SOVO is a different by mean compare to SOHO and SOVO. Although the size range is quite similar, but the purpose of SOVO built is much focusing on commercial usage. Besides, it comes with telecommunications and infrastructure facilities that speed up business start-up.

Small Office Versatile Office

Small Office Versatile Office

I guess I forgot to tell one more..SOGO? what is mean by SOGO?

This is SOGO

SOGO Shopping Complex

SOGO Shopping Complex

SOGO is a shopping complex ok..not a small office type.

Hahaha.. 🙂

Source:blog.propdeck.com
photos:google images

Sape2 yang nak apply loan rumah pertama dan mengharapkan full loan mesti semak rumah tersebut di bawah tanah jenis ape. Commercial or residencial type. Kalau commercial type memang korang tak akan dapat full loan. Sebabnya aku pon tak diberitahu. Info ni aku dapat daripada banker.pape hal semak dulu sebelum beli keh.

Sumber: Rhb bank