Posts Tagged ‘Business’

Tone warna boleh kata mainkan peranan yang major dalam meningkatkan kecantikan sesuatu kawasan atau ruang. Tak kira la di mana saje korang berada, ape yang korang nampak cantik atau tidak mesti ade berkait rapat dengan warna. Betul tak? Sebab? Dah memang dari mula diciptakan dunia ni dengan pelbagai warna untuk manusia berfikir.

Berbalik kepada isu yang aku nak ketengahkan. Sebenarnya aku tercari-cari warna untuk aku kategorikan dalam list aku iaitu ‘Kumpulan warna lembut’. Pemilihan sebegitu bukan bermakna aku dari kalangan ‘lembut’ ok, korang jangan pikir ke laut pulak. Warna yang aku maksudkan lembut adalah tidak ‘striking’ yang mana sangat sesuai digunakan untuk warna dinding rumah. So tergerak hati aku nak usha website dulux iaitu antara pengeluar dan pembekal cat terbesar di Malaysia.

I like red!

Tapi, tak semestinya warna lembut saje yang boleh digunakan. Ade juga apabila pemilihan warna dilakukan dengan betul akan terhasil kombinasi warna yang menarik dan sesuai dengan keadaan atau ruang. So dari sini idea aku sedikit terbuka dan tidak ‘restricted’ kepada warna-warna yang lembut saje.

Inspired violet room set

Dari segi kegunaan luar dan dalam tu korang boleh usha sendiri kat website dia kat SINI. Ape jenis, bila dan kenapa guna jenis tu ada diterangkan dan korang boleh dapatkan cat-cat tu daripada pengedar-pengedar yang sah. Cuma klik pada peta Malaysia untuk dapatkan contact info pengedar cat.
store locator

http://www.dulux.com.my/

P/s: I punya post ada ok ka? Kalau ok boleh share ya. Tarak charge ape-ape fee pon.


Advertisements

Aku pantang betol bila tengok hiasan dalaman rumah yang lawa nih. Ditambah pula dengan design perabot yang bersesuaian serta tone warna yang digunakan sangat ‘match’ dengan satu sama lain. Modern design dan kelihatan unik. Sesuai untuk hiasan rumah baru korang. Ah aku sembang panjang tak guna jugak. Korang tengok gambar-gambar ni baru percayakan. Cer tengok..cer tengok..


interior design2
interior design3

Itu interior design untuk ruang dalam rumah. Ade juga yang direka untuk ruang ofis. Agak menarik dan tertarik ko memang da bom!

interior design4interior design5
interior design6

Teruja tak? Aku teruja sebab aku tak cukup mampu lagi untuk keluarkan idea kreatif macam tu. Kalau asah ada can nak jadi interior designer nih. Hehe. Saje berlegar-legar dalam alam maya cari pasal hiasan dalaman rumah. Seronok plus bila tengok Alhamdulillah idea nak decorate mencurah-curah 🙂

http://www.zanishgroup.net/


Terkejut aku bila statement yang dikeluarkan oleh seorang otai hartanah yang tidak asing lagi dari kalangan pelabur-pelabur bumiputera. Mane tak nya, semalam beliau keluarkan post di fesbuk nya macam ni.
statement 1

Ataupun disebabkan akhir-akhir ni keluar statement macam gini amat pedas dilemparkan kepada beliau?Yang hantar statement macam tu sepatutnya pikir 2 3 4 5 6 kali sebelum keluarkan ayat-ayat yang tidak manis dibaca tu. Ini tidak, main sembur je. Ish ish ish..tak patut betol.

statement bikin panas

Aku pon tak pasti kenapa tiba-tiba beliau keluarkan statement sebegitu kerana bagi aku kehadiran beliau dalam arena hartanah adalah satu kejayaan yang boleh dibanggakan bagi anak bumiputera. Ilmu yang terkumpul boleh dikongsi bersama meskipun hanya melalui dunia maya. Tapi mungkin beliau ada ‘plan’ yang lebih besar untuk hidup beliau sendiri. Aku dan sape-sape pon tak boleh paksa. Pujuk boleh. Haha. Apepun keputusan beliau aku terima dengan hati terbuka. Moga-moga beliau buat keputusan yang betul. Dari mula-mula join seminar beliau sampai sekarang aku tak berkesempatan ngeteh dengan beliau. InsyaAllah dalam masa terdekat ni boleh chichat dengan beliau secara dekat. Nak tau cerita sebenar daripada tuan empunya badan. Aminn.


Agak-agak korang la, kenapa tajuk macam kat atas tu keluar? Angan-angan je kan? Ya. Memang angan-angan. Kalau tak berangan awal-awal memang takkan berubah sampai bila-bila. Lagipun tak rugi aku kongsi kat sini kerana ape yang aku bagitau ni boleh digunakan oleh sape-sape yang berminat cari sumber pendapatan lebih.

Ape yang aku cari-cari dan korek daripada guru-guru yang berpengalaman, boleh aku simpulkan ape sumber pendapatan yang aku boleh jana untuk mendapat lebihan pendapatan selain daripada makan gaji. So, kebanyakan adalah daripada sumber pelaburan lah.

1) Pelaburan Hartanah.
2) Pelaburan Emas dan Perak.
3) Pelaburan Saham.
4) Perniagaan perkhidmatan berkaitan hartanah @ Sublet.
5) Pendapatan daripada Blog.

Nak cerita panjang aku pon belum ada banyak pengalaman untuk satu-satu sumber yang ditulis tu tapi insyaAllah bila ada je pengalaman pahit atau manis aku akan kongsi dengan korang semua. No hal lah! Peringatan, pastikan pelaburan yang korang ceburi diyakini halal dan bersih. Kalau tak, jangan gatal nak cuba. Bende tu boleh jadi darah daging sendiri dan membawa kemurkaan Allah S.W.T. Nauzubillah. Walaubagaimanapun, saham akhirat jangan sesekali dilupakan. Yakin pada Yang Esa dan mohon doa serta teruskan ikhtiar untuk jana pendapatan yang korang idamkan.



Terdetik hati aku nak tulis ape objektif pelaburan aku memandangkan ramai pelabur yang ‘reveal’ objektif masing-masing termasuklah otai-otai yang aku hormati. Matlamat kena jelas dan yang paling penting bukan ke arah yang negatif macam kalau ko niat nak tindas orang lain memang kemungkinan besar matlamat ko takkan tercapai.

So, objektif pelaburan aku yang telah tercatat diminda antaranya:

1) Ingin bersara awal daripada kerja makan gaji (selewat-lewatnya umur 35 tahun) dengan pendapatan tidak kurang daripada RM4000.

2) Memiliki rumah sebagai aset sekurang-kurangnya 1 buah 1 tahun dari tahun permainan pelaburan bermula dengan lebihan aliran wang tunai daripada sewaan tidak kurang dari RM200.

3) Mempunyai pendapatan tepi sebanyak RM4500 hasil daripada perniagaan ‘part time’ yang akhirnya menjadi ‘full time’ dalam masa 5 tahun dari sekarang.

4) Mempunyai sehingga 50 buah rumah ketika berumur 40 tahun dan melangsaikan hutang sekurang-kurangnya 10 buah rumah ketika umur 40 tahun.

Bunyi macam syok tapi bukan mudah nak ikut. Tapi usaha tetap kena ada sebagai ikhtiar dan insyaAllah jadi kenyataan.Aminn. Pada sape-sape yang nak mulakan pelaburan seeloknya ade matlamat sendiri dan yang paling penting, NIAT kena betul keh. Banyak dah aku belajar daripada sifu-sifu hartanah ni. Semuanya ajar betulkan niat dulu sebelum melabur. OK?


2 3 hari lepas sempat aku meluangkan masa untuk tengok perabot yang aku rasa sesuai untuk bakal rumah yang bakal aku miliki (In sha Allah). Biase lah, pape hal yang di depan kena fikir hari ni kan. Tujuan aku usha awal-awal adalah untuk kira bajet berapa yang aku perlukan untuk buat rumah fully furnished.

Kali ni aku fokus pasal perabot je dulu. Mungkin lain masa aku akan cari perkakasan elektrik pulak. Kasi bakal penyewa senyum lebar tengok ruang dalam rumah. Tapi ni cuma andaian dan perkiraan aku je. Harap berbaloi lah kan.

Antara perabot yang aku aim ialah set sofa beserta meja, kabinet TV, kabinet dapur, katil single siap dengan tilam dan almari baju.

kitchen cabinet

sofa2

sofa1

Double decker bed

Bajet semua yang aku nak tu dalam RM1000. Berbaloi tak? Bagi aku berbaloi la, tak tau la korang kan. In sha Allah kalau berjalan lancar lewat bulan depan atau awal tahun depan aku order.(Hahaha awal siot standby furniture!)


Post kali ni memang aku nak promote kaw-kaw punya seminar hartanah yang disediakan oleh otai-otai hartanah di Malaysia yang femes gitu. Aku cakap terus-terang la, bende yang aku tak yakin keberkesanannya aku tak akan kongsi dengan korang semua. SERIUS. So yang aku review kat korang ni memang SUDAH TERBUKTI keberkesanannya.OK?

Abang Ensem.
Seminar pertama yang aku hadir. Aku pon mula-mula tak yakin tapi disebabkan oleh semangat nak berubah daripada hidup makan gaji sahaja kepada makan gaji plus side income. So daripada sini aku memang dapat information yang sepatutnya dan tepat lagi jitu daripada otai hartanah ni. Banyak pelaburan hartanah jenis undercon, subsale dan lelong yang beliau ceburi daripada waktu ekonomi tengah gawat (sekitar tahun 97-98 kalau tak silap) sampailah sekarang.

Tuan Faizul Ridzuan dan Tuan Saufi Karim
Ini lejen berdarah muda yang aku kenal yang berjaya ceburi bidang hartanah.Ade je pelabur muda lain tapi aku tak berkesempatan nak join seminar sebab terlalu banyak. So bila dah jumpa dan belajar daripada 2 pelabur bergaya dan santai ni dalam Sarjana Hartanah keyakinan aku terhadap pelaburan hartanah bertambah. Sebab ape? Instrument yang ditunjukkan dan cara-cara yang tertentu adalah sangat realistik dan boleh di’apply’kan oleh sape-sape je. Tak kira ko keje ape, memang boleh melabur dengan syarat ade kesungguhan dan kesabaran yang tinggi. Sounds impossible? Hehe…

So bagi sape-sape yang baru dan ingin ceburi bidang pelaburan hartanah boleh join Sarjana Hartanah 2.0 dan aku yang tak femes langsung ni pon korang boleh jumpa 🙂 haha.

Sarjana Hartanah 2.0

Ade lagi otai-otai hartanah yang aku akan join seminar dorang (in sha Allah). Berguru dengan ramai otai lagi banyak ilmu dapatkan. Semoga aku dapat capai objektif pelaburan aku nanti aminn.(Tadi baru je join seminar sublet, insyaAllah dapat adapt dengan cepat dan mulakan!)

Ade ke yang minat dengan perabot English style? Kalau ada korang boleh tengok contoh perabot kat gambar ni. Design dia ade niche tersendiri so memang kita boleh bezakan jenis furniture sebelah barat ni.

Menarik dan sesuai digunakan untuk rumah kita nampak lain daripada yang lain. Tapi kena ingat, kalau rojak je tak reti nak sesuaikan dengan environment sesuatu ruang tu elok jangan beli! Konpem tak cantik.

cc: http://soundspictureswords.com/2013/11/09/antique-shop-interior/

Sounds • Pictures • Words

Antique shop interior

View original post

Pagi ni nak melebarkan sayap ke bidang hias-hias gitu. Bukan hiasan pelamin ke ape ke..Ni hias rumah la. Mungkin ramai nak tahu mungkin tak ramai. Itu terpulang sebab aku memang suka berkongsi ape yang ade di minda.

Ok, kali ni nak sentuh pasal sinki. S.I.N.K.I je. Yang lain biar dulu. Macam-macam jenis lah sinki nih. Banyak design sinki yang boleh dijadikan contoh sebagai rujukan sebelum kita membelinya.
Ape yang penting dalam pemilihan sinki ialah:-

1) Bersesuaian dengan kawasan – kalau sinki untuk area dapur mungkin korang perlukan sinki yang agak besar sedikit. Tapi berlainan dengan sinki untuk cuci tangan sahaja, yang mana mungkin agak kecil dan berada di suatu sudut dalam satu ruangan.

Sinki jenis 1 paip 2 basin

Sinki jenis 1 paip 2 basin

2)Design yang menarik – Kadang-kala design sinki juga boleh mempengaruhi suasana ruang dapur untuk kelihatan lebih menarik. Sekarang memang sangat banyak design sinki yang menarik korang boleh dapatkan dekat mana-mana kedai hiasan rumah. Kalau pandai cari boleh dapat design unik pada harga yang murah!

Sinki bentuk ape ntah.

Sinki bentuk ape ntah.

Sink bentuk love pon ade!

Sink bentuk love pon ade!

Ade sesetengah individu yang meminati perkakasan yang boleh dikatakan ‘outdated’ atau lama. Dorang kumpul barang-barang antik untuk dijadikan perhiasan rumah. Gambar kat bawah contoh sinki antik yang aku belom pernah tengok secara ‘live’.

Sinki landasan keretapi yang boleh dilipat

Sinki landasan keretapi yang boleh dilipat

Ade jenis sinki yang digunakan dekat hotel-hotel boleh juga digunakan dirumah. Design simple tapi nampak eksklusif. Biasanya digunakan dalam bilik mandi la.

Jenis sinki yang digunakan di hotel-hotel

Jenis sinki yang digunakan di hotel-hotel

Ape-ape pon korang kena berfikiran kreatif dalam pemilihan sinki kalau nak guna design unik. Kang tak pasal-pasal memburukkan lagi mata memandang kalau salah pilih! Nak pilih sinki pon kena brainstorm.
OK?

Sumber 1
Sumber 2
Sumber 3
Sumber 4
Sumber 5

The Asia Pacific Trade and Expo City (APTEC) project in Iskandar led by Malaysian Pacific Corp Bhd (MPCorp) is expected to see an investment of RM3 billion over a period of five years.

The project, aimed at promoting Malaysia as Asia’s “economic corridor” will require participation from various countries in the 10- member Asean region, India, South Korea and many others.

“We are in talks with various countries for partnerships and they liked the idea. Recently, I met the Indian Minister of Commerce and he was interested in the project,” MPCorp chairman and CEO Datuk Bill Ch’ng told The Malaysian Reserve last Friday on the sidelines of the 5th World Chinese Economic Forum in Kuala Lumpur.

The project, when completed, will provide about three million sq ft of space where consumer product manufacturers from various countries can showcase their products.

The aim is to turn the Malaysian states bordering Johor into a consumer products trade hub for the region, he pointed out.

“The funding for the project is to be done from internally generated funds and borrowings.

Some of it will also come from other stakeholders,” Ch’ng said.

MPCorp inked a memorandum of understanding with China’s state-owned corporation Black Sea Horizon Investment Holdings Ltd last Friday.

Black Sea is involved in consumer trade, property development, hospitality, oil refineries and oil trade. MPCorp, as a property development company, will be the anchor partners for the project, said Ch’ng.

The two companies will coordinate and secure the relevant approvals from the respective regulatory bodies in China and Malaysia.

“APTEC will serve as a onestop centre for the new ‘Silk Route’ of trade, sourcing, procurement and distribution showcase window for China manufactured consumer products as well as products made in Asean, Japan, South Korea, Australia, New Zealand, India and the Middle East,” said Ch’ng.

About one million sq ft of land will be used by the Chinese company and the rest of the two million sq ft will be left for other countries, he said.

MPCorp has a landbank of 638 acres in Iskandar Malaysia and is building its prospects on the “already paid for” land that it owns in Malaysia’s fast growing investment destination in Johor.

Apart from the APTEC, it is also involved in the RM2 billion LakeHill Resort City.

“Last few years have not been good for the company. When you put in all the investment in such a big project you do not have cashflow. But this is going to end soon,” said Ch’ng.

source