Posts Tagged ‘Business and Economy’

Gara-gara pelaksaan dalam Bajet 2014 berkaitan cukai hartanah yang akan berkuatkuasa awal tahun depan, pasaran hartanah di Pulau Pinang menampakkan sedikit saje peningkatan. Kalau sebelum ni meningkat secara mendadak. Ni yang keluarkan pendapat tu bukan aku la. Aku cuma war-war kan je.

gambar hiasan

gambar hiasan

Henry Butcher Malaysia Pulau Pinang Sdn Bhd Pengarah Dr Teoh Poh Huat berkata pasaran boleh betul dengan sendirinya atau mengurangkan kesan daripada langkah-langkah dalam jangka sederhana , disebabkan oleh permintaan asas yang sihat untuk hartanah di sana. Lagi katanya,

“Sentimen pasaran untuk hartanah atas -akhir dijangka mengukuh, “

Antara pendapat beliau lagi menunjukkan disebabkan faktor kuasa membeli masih tinggi so kemungkinan harga hartanah di Pulau Pinang susah nak turun. Lagipon, pelabur-pelabur luar masih lagi berkemampuan untuk memiliki hartanah di kawasan tu walaupon syarat pembelian diperketatkan oleh kerajaan.

“Tiga peratus bukan pemutus perjanjian , kerana duti setem yang dikenakan ke atas pembeli asing hartanah masih rendah berbanding negara-negara jiran seperti Singapura dan Hong Kong,”

Lagi komen daripada beliau. Ada logiknya jika dibuat perbandingan. Pape pon korang boleh dapatkan berita penuh di SINI.


Tone warna boleh kata mainkan peranan yang major dalam meningkatkan kecantikan sesuatu kawasan atau ruang. Tak kira la di mana saje korang berada, ape yang korang nampak cantik atau tidak mesti ade berkait rapat dengan warna. Betul tak? Sebab? Dah memang dari mula diciptakan dunia ni dengan pelbagai warna untuk manusia berfikir.

Berbalik kepada isu yang aku nak ketengahkan. Sebenarnya aku tercari-cari warna untuk aku kategorikan dalam list aku iaitu ‘Kumpulan warna lembut’. Pemilihan sebegitu bukan bermakna aku dari kalangan ‘lembut’ ok, korang jangan pikir ke laut pulak. Warna yang aku maksudkan lembut adalah tidak ‘striking’ yang mana sangat sesuai digunakan untuk warna dinding rumah. So tergerak hati aku nak usha website dulux iaitu antara pengeluar dan pembekal cat terbesar di Malaysia.

I like red!

Tapi, tak semestinya warna lembut saje yang boleh digunakan. Ade juga apabila pemilihan warna dilakukan dengan betul akan terhasil kombinasi warna yang menarik dan sesuai dengan keadaan atau ruang. So dari sini idea aku sedikit terbuka dan tidak ‘restricted’ kepada warna-warna yang lembut saje.

Inspired violet room set

Dari segi kegunaan luar dan dalam tu korang boleh usha sendiri kat website dia kat SINI. Ape jenis, bila dan kenapa guna jenis tu ada diterangkan dan korang boleh dapatkan cat-cat tu daripada pengedar-pengedar yang sah. Cuma klik pada peta Malaysia untuk dapatkan contact info pengedar cat.
store locator

http://www.dulux.com.my/

P/s: I punya post ada ok ka? Kalau ok boleh share ya. Tarak charge ape-ape fee pon.


Aku pantang betol bila tengok hiasan dalaman rumah yang lawa nih. Ditambah pula dengan design perabot yang bersesuaian serta tone warna yang digunakan sangat ‘match’ dengan satu sama lain. Modern design dan kelihatan unik. Sesuai untuk hiasan rumah baru korang. Ah aku sembang panjang tak guna jugak. Korang tengok gambar-gambar ni baru percayakan. Cer tengok..cer tengok..


interior design2
interior design3

Itu interior design untuk ruang dalam rumah. Ade juga yang direka untuk ruang ofis. Agak menarik dan tertarik ko memang da bom!

interior design4interior design5
interior design6

Teruja tak? Aku teruja sebab aku tak cukup mampu lagi untuk keluarkan idea kreatif macam tu. Kalau asah ada can nak jadi interior designer nih. Hehe. Saje berlegar-legar dalam alam maya cari pasal hiasan dalaman rumah. Seronok plus bila tengok Alhamdulillah idea nak decorate mencurah-curah 🙂

http://www.zanishgroup.net/



Agak-agak korang la, kenapa tajuk macam kat atas tu keluar? Angan-angan je kan? Ya. Memang angan-angan. Kalau tak berangan awal-awal memang takkan berubah sampai bila-bila. Lagipun tak rugi aku kongsi kat sini kerana ape yang aku bagitau ni boleh digunakan oleh sape-sape yang berminat cari sumber pendapatan lebih.

Ape yang aku cari-cari dan korek daripada guru-guru yang berpengalaman, boleh aku simpulkan ape sumber pendapatan yang aku boleh jana untuk mendapat lebihan pendapatan selain daripada makan gaji. So, kebanyakan adalah daripada sumber pelaburan lah.

1) Pelaburan Hartanah.
2) Pelaburan Emas dan Perak.
3) Pelaburan Saham.
4) Perniagaan perkhidmatan berkaitan hartanah @ Sublet.
5) Pendapatan daripada Blog.

Nak cerita panjang aku pon belum ada banyak pengalaman untuk satu-satu sumber yang ditulis tu tapi insyaAllah bila ada je pengalaman pahit atau manis aku akan kongsi dengan korang semua. No hal lah! Peringatan, pastikan pelaburan yang korang ceburi diyakini halal dan bersih. Kalau tak, jangan gatal nak cuba. Bende tu boleh jadi darah daging sendiri dan membawa kemurkaan Allah S.W.T. Nauzubillah. Walaubagaimanapun, saham akhirat jangan sesekali dilupakan. Yakin pada Yang Esa dan mohon doa serta teruskan ikhtiar untuk jana pendapatan yang korang idamkan.


2 3 hari lepas sempat aku meluangkan masa untuk tengok perabot yang aku rasa sesuai untuk bakal rumah yang bakal aku miliki (In sha Allah). Biase lah, pape hal yang di depan kena fikir hari ni kan. Tujuan aku usha awal-awal adalah untuk kira bajet berapa yang aku perlukan untuk buat rumah fully furnished.

Kali ni aku fokus pasal perabot je dulu. Mungkin lain masa aku akan cari perkakasan elektrik pulak. Kasi bakal penyewa senyum lebar tengok ruang dalam rumah. Tapi ni cuma andaian dan perkiraan aku je. Harap berbaloi lah kan.

Antara perabot yang aku aim ialah set sofa beserta meja, kabinet TV, kabinet dapur, katil single siap dengan tilam dan almari baju.

kitchen cabinet

sofa2

sofa1

Double decker bed

Bajet semua yang aku nak tu dalam RM1000. Berbaloi tak? Bagi aku berbaloi la, tak tau la korang kan. In sha Allah kalau berjalan lancar lewat bulan depan atau awal tahun depan aku order.(Hahaha awal siot standby furniture!)


Post kali ni memang aku nak promote kaw-kaw punya seminar hartanah yang disediakan oleh otai-otai hartanah di Malaysia yang femes gitu. Aku cakap terus-terang la, bende yang aku tak yakin keberkesanannya aku tak akan kongsi dengan korang semua. SERIUS. So yang aku review kat korang ni memang SUDAH TERBUKTI keberkesanannya.OK?

Abang Ensem.
Seminar pertama yang aku hadir. Aku pon mula-mula tak yakin tapi disebabkan oleh semangat nak berubah daripada hidup makan gaji sahaja kepada makan gaji plus side income. So daripada sini aku memang dapat information yang sepatutnya dan tepat lagi jitu daripada otai hartanah ni. Banyak pelaburan hartanah jenis undercon, subsale dan lelong yang beliau ceburi daripada waktu ekonomi tengah gawat (sekitar tahun 97-98 kalau tak silap) sampailah sekarang.

Tuan Faizul Ridzuan dan Tuan Saufi Karim
Ini lejen berdarah muda yang aku kenal yang berjaya ceburi bidang hartanah.Ade je pelabur muda lain tapi aku tak berkesempatan nak join seminar sebab terlalu banyak. So bila dah jumpa dan belajar daripada 2 pelabur bergaya dan santai ni dalam Sarjana Hartanah keyakinan aku terhadap pelaburan hartanah bertambah. Sebab ape? Instrument yang ditunjukkan dan cara-cara yang tertentu adalah sangat realistik dan boleh di’apply’kan oleh sape-sape je. Tak kira ko keje ape, memang boleh melabur dengan syarat ade kesungguhan dan kesabaran yang tinggi. Sounds impossible? Hehe…

So bagi sape-sape yang baru dan ingin ceburi bidang pelaburan hartanah boleh join Sarjana Hartanah 2.0 dan aku yang tak femes langsung ni pon korang boleh jumpa 🙂 haha.

Sarjana Hartanah 2.0

Ade lagi otai-otai hartanah yang aku akan join seminar dorang (in sha Allah). Berguru dengan ramai otai lagi banyak ilmu dapatkan. Semoga aku dapat capai objektif pelaburan aku nanti aminn.(Tadi baru je join seminar sublet, insyaAllah dapat adapt dengan cepat dan mulakan!)

Ade ke yang minat dengan perabot English style? Kalau ada korang boleh tengok contoh perabot kat gambar ni. Design dia ade niche tersendiri so memang kita boleh bezakan jenis furniture sebelah barat ni.

Menarik dan sesuai digunakan untuk rumah kita nampak lain daripada yang lain. Tapi kena ingat, kalau rojak je tak reti nak sesuaikan dengan environment sesuatu ruang tu elok jangan beli! Konpem tak cantik.

cc: http://soundspictureswords.com/2013/11/09/antique-shop-interior/

Sounds • Pictures • Words

Antique shop interior

View original post

The Asia Pacific Trade and Expo City (APTEC) project in Iskandar led by Malaysian Pacific Corp Bhd (MPCorp) is expected to see an investment of RM3 billion over a period of five years.

The project, aimed at promoting Malaysia as Asia’s “economic corridor” will require participation from various countries in the 10- member Asean region, India, South Korea and many others.

“We are in talks with various countries for partnerships and they liked the idea. Recently, I met the Indian Minister of Commerce and he was interested in the project,” MPCorp chairman and CEO Datuk Bill Ch’ng told The Malaysian Reserve last Friday on the sidelines of the 5th World Chinese Economic Forum in Kuala Lumpur.

The project, when completed, will provide about three million sq ft of space where consumer product manufacturers from various countries can showcase their products.

The aim is to turn the Malaysian states bordering Johor into a consumer products trade hub for the region, he pointed out.

“The funding for the project is to be done from internally generated funds and borrowings.

Some of it will also come from other stakeholders,” Ch’ng said.

MPCorp inked a memorandum of understanding with China’s state-owned corporation Black Sea Horizon Investment Holdings Ltd last Friday.

Black Sea is involved in consumer trade, property development, hospitality, oil refineries and oil trade. MPCorp, as a property development company, will be the anchor partners for the project, said Ch’ng.

The two companies will coordinate and secure the relevant approvals from the respective regulatory bodies in China and Malaysia.

“APTEC will serve as a onestop centre for the new ‘Silk Route’ of trade, sourcing, procurement and distribution showcase window for China manufactured consumer products as well as products made in Asean, Japan, South Korea, Australia, New Zealand, India and the Middle East,” said Ch’ng.

About one million sq ft of land will be used by the Chinese company and the rest of the two million sq ft will be left for other countries, he said.

MPCorp has a landbank of 638 acres in Iskandar Malaysia and is building its prospects on the “already paid for” land that it owns in Malaysia’s fast growing investment destination in Johor.

Apart from the APTEC, it is also involved in the RM2 billion LakeHill Resort City.

“Last few years have not been good for the company. When you put in all the investment in such a big project you do not have cashflow. But this is going to end soon,” said Ch’ng.

source

China-based Huawei is building a new data center in Malaysia with the federal government’s investment fund, Khazanah Nasional Berhad.

The facility will provide 90,000 sq ft of office and warehouse space for data hosting and logistics in Iskandar – a special economic zone developed by Khasanah as a major port and financial services district.

Huawei will use the data center to service its regional customers and to support government investment incentives.

Khazanah said it will help facilitate the build for the proposed Huawei Regional Data Hosting and Logistics Center.

Huawei South Pacific Region president David Wei Cheng Min said Malaysia is one of Huawei’s most important markets in the Asia pacific.

“Our new investment into Nusajaya, Iskandar, Malaysia is another major milestone in making Malaysia as our regional business gateway to reach out to the Asia Pacific region,” he said.

“Malaysia’s openness to foreign investment, its strong incentives of encouraging foreign investment, richly skilled workforce and geographic advantages underline our confidence in further investment in Malaysia.”

The development, which will provide jobs for 600 people in admin, management and technical positions, is expected to help support the ICT transformation of the region, Khazanah said.

It said the Iskandar region is increasingly attracting investment from domestic and foreign investors across a range of sectors.

source

Wowowo…
1st time ever happened..8ha S.E.A aquarium at Resort World Sentosa, Singapore had been booked as venue for wedding ceremony.

Dato Tan Eng Boon, a real estate developer from Malaysia, had booked the viewing gallery of the aquarium last Saturday evening for his son Edwin Tan’s wedding, reported Chinese evening daily Lianhe Wanbao.

2 million which includes of 1.2 million price of Lamborghini as a wedding gift for the couple from Dato Tan Eng Boon. Not more than 262 guests were invited to celebrate the wedding.

Sounds cool is it?

SOurce