Posts Tagged ‘Arts’

Tone warna boleh kata mainkan peranan yang major dalam meningkatkan kecantikan sesuatu kawasan atau ruang. Tak kira la di mana saje korang berada, ape yang korang nampak cantik atau tidak mesti ade berkait rapat dengan warna. Betul tak? Sebab? Dah memang dari mula diciptakan dunia ni dengan pelbagai warna untuk manusia berfikir.

Berbalik kepada isu yang aku nak ketengahkan. Sebenarnya aku tercari-cari warna untuk aku kategorikan dalam list aku iaitu ‘Kumpulan warna lembut’. Pemilihan sebegitu bukan bermakna aku dari kalangan ‘lembut’ ok, korang jangan pikir ke laut pulak. Warna yang aku maksudkan lembut adalah tidak ‘striking’ yang mana sangat sesuai digunakan untuk warna dinding rumah. So tergerak hati aku nak usha website dulux iaitu antara pengeluar dan pembekal cat terbesar di Malaysia.

I like red!

Tapi, tak semestinya warna lembut saje yang boleh digunakan. Ade juga apabila pemilihan warna dilakukan dengan betul akan terhasil kombinasi warna yang menarik dan sesuai dengan keadaan atau ruang. So dari sini idea aku sedikit terbuka dan tidak ‘restricted’ kepada warna-warna yang lembut saje.

Inspired violet room set

Dari segi kegunaan luar dan dalam tu korang boleh usha sendiri kat website dia kat SINI. Ape jenis, bila dan kenapa guna jenis tu ada diterangkan dan korang boleh dapatkan cat-cat tu daripada pengedar-pengedar yang sah. Cuma klik pada peta Malaysia untuk dapatkan contact info pengedar cat.
store locator

http://www.dulux.com.my/

P/s: I punya post ada ok ka? Kalau ok boleh share ya. Tarak charge ape-ape fee pon.


Advertisements

Aku pantang betol bila tengok hiasan dalaman rumah yang lawa nih. Ditambah pula dengan design perabot yang bersesuaian serta tone warna yang digunakan sangat ‘match’ dengan satu sama lain. Modern design dan kelihatan unik. Sesuai untuk hiasan rumah baru korang. Ah aku sembang panjang tak guna jugak. Korang tengok gambar-gambar ni baru percayakan. Cer tengok..cer tengok..


interior design2
interior design3

Itu interior design untuk ruang dalam rumah. Ade juga yang direka untuk ruang ofis. Agak menarik dan tertarik ko memang da bom!

interior design4interior design5
interior design6

Teruja tak? Aku teruja sebab aku tak cukup mampu lagi untuk keluarkan idea kreatif macam tu. Kalau asah ada can nak jadi interior designer nih. Hehe. Saje berlegar-legar dalam alam maya cari pasal hiasan dalaman rumah. Seronok plus bila tengok Alhamdulillah idea nak decorate mencurah-curah 🙂

http://www.zanishgroup.net/


The most expensive home in Malaysia.

YTL residence

YTL residence

Name : YTL Residence
Square feet : 32,000 sqft area
Rooms : 9 bedrooms, multiple kitchens, at least 13 bathrooms
A ballroom that sits 200 people
No of residents: 3 family generations (grandparents, parents, 7 children)

More pictures.
1

2

3

5

6

8

7

4

*photos taken from Open Buildings