Pagi ni nak melebarkan sayap ke bidang hias-hias gitu. Bukan hiasan pelamin ke ape ke..Ni hias rumah la. Mungkin ramai nak tahu mungkin tak ramai. Itu terpulang sebab aku memang suka berkongsi ape yang ade di minda.

Ok, kali ni nak sentuh pasal sinki. S.I.N.K.I je. Yang lain biar dulu. Macam-macam jenis lah sinki nih. Banyak design sinki yang boleh dijadikan contoh sebagai rujukan sebelum kita membelinya.
Ape yang penting dalam pemilihan sinki ialah:-

1) Bersesuaian dengan kawasan – kalau sinki untuk area dapur mungkin korang perlukan sinki yang agak besar sedikit. Tapi berlainan dengan sinki untuk cuci tangan sahaja, yang mana mungkin agak kecil dan berada di suatu sudut dalam satu ruangan.

Sinki jenis 1 paip 2 basin

Sinki jenis 1 paip 2 basin

2)Design yang menarik – Kadang-kala design sinki juga boleh mempengaruhi suasana ruang dapur untuk kelihatan lebih menarik. Sekarang memang sangat banyak design sinki yang menarik korang boleh dapatkan dekat mana-mana kedai hiasan rumah. Kalau pandai cari boleh dapat design unik pada harga yang murah!

Sinki bentuk ape ntah.

Sinki bentuk ape ntah.

Sink bentuk love pon ade!

Sink bentuk love pon ade!

Ade sesetengah individu yang meminati perkakasan yang boleh dikatakan ‘outdated’ atau lama. Dorang kumpul barang-barang antik untuk dijadikan perhiasan rumah. Gambar kat bawah contoh sinki antik yang aku belom pernah tengok secara ‘live’.

Sinki landasan keretapi yang boleh dilipat

Sinki landasan keretapi yang boleh dilipat

Ade jenis sinki yang digunakan dekat hotel-hotel boleh juga digunakan dirumah. Design simple tapi nampak eksklusif. Biasanya digunakan dalam bilik mandi la.

Jenis sinki yang digunakan di hotel-hotel

Jenis sinki yang digunakan di hotel-hotel

Ape-ape pon korang kena berfikiran kreatif dalam pemilihan sinki kalau nak guna design unik. Kang tak pasal-pasal memburukkan lagi mata memandang kalau salah pilih! Nak pilih sinki pon kena brainstorm.
OK?

Sumber 1
Sumber 2
Sumber 3
Sumber 4
Sumber 5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s