Aku rasa buat masa sekarang memang sesuai untuk memulakan pelaburan hartanah. Ape yang nak ditunggu lagi? Cari ilmu dan bertindak! Bukan ape..cari ilmu je tapi tak praktik memang takde guna. Tiada manfaat disitu. Tujuan melabur adalah untuk mencari lebihan wang. Aku dapat rasa yang ini adalah waktu yang amat sesuai untuk melabur. Kenapa?

Selepas Bajet 2014 dibentangkan aku perhatikan trend rumah yang diiklankan semakin banyak dari hari ke hari. Ade jugak la call 2 3 orang ajen tanya dorang cakap memang owner nak jual rumah cepat. Aku pon tak pasti jugak kenapa macam tu paal mulanya. Tapi bila beberapa kali buat survey memang ternyata desas-desus yang dikhabarkan oleh Abang Ensem sangat jitu. Pengalaman yang ada pada beliau sudah cukup untuk aku mempercayai setiap ayat-ayat yang ditulis didalam blog beliau.

Ape yang aku boleh cakap, antara sebab utama owner nak jual rumah adalah berkait rapat dengan RPGT yang diumumkan dalam Bajet 2014. RPGT(Real Property Gain Tax) secara mudah faham adalah cukai yang dikenakan bila kita jual rumah. Tengok kat bawah untuk penjelasan ringkas mengenai RPGT:

RPGT;
3 tahun pertama : 30% daripada harga hartanah
tahun ke-4 : 20% daripada harga hartanah
tahun ke-5 : 15% daripada harga hartanah
tahun ke-6 dan seterusnya : 0% daripada harga hartanah

Kat sini kita boleh nampak bila owner tak dapat pegang lama sesebuah hartanah dia akan sedaya-upaya menjual hartanah supaya tidak terbeban dengan komitmen bulanan yang bakal dihadapinya tambahan dengan tax yang tinggi.

So,sape-sape yang mulakan pelaburan jangan segan-silu untuk hadiri seminar Abang Ensem (2 kali aku promote kat sini haha) boleh pergi ke blog beliau untuk tempahan kerana seminar beliau murah giler.(baru RM88 yuran)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s