Ramai yang tak sabar nak dengar ape yang akan dibentangkan dalam Bajet 2014 esok (Jumaat, 25 Oktober 2013). Terlalu banyak permintaan yang rakyat kemukakan kepada kerajaan. Seronok aku baca kat sini, website rasmi untuk Bajet 2014. Sape-sape pon boleh drop komen sebagai cadangan dan pandangan mengenai ape sahaja topik untuk dijadikan isu.

Banyak. Tapi kat sini aku nak fokus pasal isu hartanah je ok? Topik-topik yang lain tu korang buat rumusan sendiri la ye. Haha. Tengok contoh gambar kat bawah.

Komen dalam bajet 2014

Rata-rata rakyat minta kerajaan turunkan harga rumah supaya rakyat dapat beli rumah untuk didiami. Rasa-rasa korang turun tak harga rumah? Jawapan ini korang tengok esok la ye. Haha. Aku tak boleh komen detail.

Tapi ape yang aku nak ketengahkan ialah bila harga rumah makin meningkat golongan yang berpendapatan sederhana dan kecil agak sukar untuk membeli rumah sendiri. Di tambah dengan ura-ura untuk menaikkan peratus RPGT (Real Property Gain Tax). Korang tahu ke ape itu RPGT?

Simple explaination aku boleh bagi. RPGT tu cukai yang dikenakan bagi sesiapa yang ingin menjual tanah atau rumah tak kira la rumah pertama ke kedua ke ketiga ke.

Sebenarnya, masih ada peluang untuk kita rakyat beli rumah pertama. Masalahnya, semua nak beli ikut emosi. Kenapa aku cakap macam tu? Contoh, Dollah gaji dia RM1500 dan bini dia suri rumah. Dorang berdua baru je kahwin dan Dollah sudah beli kereta baru yang bulanan ansurannya RM500. So bini Dollah mengimpikan rumah idamannya dan berhasrat untuk miliki rumah idamannya tu. Cari punya cari jumpa lah rumah idaman dorang iaitu rumah teres 2 tingkat yang berharga RM 300,000. Persoalannya mampukah Dollah beli rumah itu? Semestinya tidak. Sebab Dollah tak mampu bayar ansuran bulanan.

So, sape-sape yang tak berkemampuan pilih lah rumah yang korang mampu milik. Apartment pon ok dah untuk permulaan. Jangan cari yang korang tak mampu. Nanti nak beli susu anak pon tak lepas. Dah stabil dan ada lebihan duit disebabkan gaji bertambah baru la pindah ke rumah yang lebih selesa.

P/S: Apepun apa yang dibentangkan dalam Bajet 2014 nanti ok ke tak keputusannya korang kena terima jugak kan? Atau dah standby nak buat bantahan? Haha..jangan-jangan.

Advertisements
Comments
  1. Wan Wazer says:

    Untuk kite2 aje..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s